Soesjes czyli Eklerki z kremem budyniowym
Składniki
100 g masła lub margaryny
300 ml wody
200 g mąki pszennej
300 ml wody
200 g mąki pszennej
3 jajka
Wodę i masło umieścić w rondelku i zagotować, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, aż ciasto się połączy i będzie gładkie. Zdjąć
garnek z ciastem z ognia i przestudzić. Dodawać po jednym jajku
mieszając . Nakładać łyżką lub użyć rękawa cukierniczego. Piec w 200 stopniach ok 25 min . Studzić na kratce. Przygotować
krem i nadziewać nim przekrojone eklerki. wierzch posmarować roztopioną
czekoladą.
(ciasto pasuje też do eklerków, ptysi lub karpatek)
(ciasto pasuje też do eklerków, ptysi lub karpatek)
Krem zrobiłam z budyniu (saszetka budyniu na połowe porcji mleka) Polałam czekoladą, a jakby tego było mało posypałam cukrem pudrem :)
ooo Matko jedyna na Majówkę robię w Sko :P Jutro Uć :)
OdpowiedzUsuńZabieram jedną - piękne są
OdpowiedzUsuńWięceeeeeeej takich smacznych i pięknych kadrów, no i takich prostych przepisów :D:D:D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zabieram się do robienia tych pyszności!
Pozdrawiam garnkowo ogoniaście ;)))
Mniamniuśne ;)
OdpowiedzUsuń