Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło na puszystą
masę. Dodać cukier i ucierać, aż masa maślana będzie jasnego koloru.
Dodać skórkę otartą z
cytryny i utrzeć.
Mąkę pszenną, proszek, cynamon, imbir, migdały - wymieszać i przesiać.
Do masy maślanej wbijać jajka, ucierać.
Po każdym dodaniu jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować
tylko do połączenia. Na sam koniec dodać resztę suchych
składników, mleko, wymieszać.
Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać.
Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać.
400 g marcepanu rozwałkować na wymiar
tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się do niej
nie przyklejał. Marcepan wyłożyć na ciasto do formy, następnie resztę
surowego ciasta, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez 30
minut. Następnie temperaturę obniżyć do 150ºC i piec kolejne 90 minut.
Upieczone ciasto będzie wyrośnięte, ciemne i sprężyste przy dotyku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za komentarze :))
Thank you for your comment! :)