poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Simnel

Simnel cake,tak poniekąd...bo dekorowane po mojemu!


  • 100 g kandyzowanych wiśni
  • 500 g suszonych owoców (rodzaje wg uznania)
  • 175 g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 25 g zmielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 kg złotego marcepanu
  • cukier puder do podsypywania przy wałkowaniu
  • 1 łyżka dżemu z moreli, podgrzanego
  • 1 białko
  •  
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodać cukier i ucierać, aż masa maślana będzie jasnego koloru. Dodać skórkę otartą z cytryny i utrzeć.
    Mąkę pszenną, proszek, cynamon, imbir, migdały - wymieszać i przesiać.
    Do masy maślanej wbijać jajka, ucierać. Po każdym dodaniu jajka dodawać 2 łyżki suchych składników i miksować tylko do połączenia. Na sam koniec dodać resztę suchych składników, mleko, wymieszać.
    Dodać suszone i kandyzowane owoce, wymieszać.
    Formę tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć dwukrotnie papierem do pieczenia (sam spód). Do formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać.
    400 g marcepanu rozwałkować na wymiar tortownicy, oprószając wałek i stolnicę cukrem pudrem, by się do niej nie przyklejał. Marcepan wyłożyć na ciasto do formy, następnie resztę surowego ciasta, wyrównać.
    Piec w temperaturze 170ºC przez 30 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 150ºC i piec kolejne 90 minut. Upieczone ciasto będzie wyrośnięte, ciemne i sprężyste przy dotyku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarze :))
Thank you for your comment! :)