niedziela, 15 kwietnia 2012

Soesjes

Soesjes  czyli Eklerki z kremem budyniowym




Składniki
100 g masła lub margaryny
300 ml wody
200 g mąki pszennej
3 jajka

 Wodę i masło umieścić w rondelku i zagotować, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, aż ciasto się połączy i będzie gładkie. Zdjąć garnek z ciastem z ognia i przestudzić. Dodawać po jednym jajku mieszając .  Nakładać łyżką lub użyć rękawa cukierniczego. Piec w 200 stopniach ok 25 min . Studzić na kratce. Przygotować krem i nadziewać nim przekrojone eklerki. wierzch posmarować roztopioną czekoladą. 
 (ciasto pasuje też do eklerków, ptysi lub karpatek)

Krem zrobiłam z budyniu (saszetka budyniu na połowe porcji mleka) Polałam czekoladą, a jakby tego było mało posypałam cukrem pudrem :)

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. ooo Matko jedyna na Majówkę robię w Sko :P Jutro Uć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zabieram jedną - piękne są

    OdpowiedzUsuń
  3. Więceeeeeeej takich smacznych i pięknych kadrów, no i takich prostych przepisów :D:D:D
    Właśnie zabieram się do robienia tych pyszności!
    Pozdrawiam garnkowo ogoniaście ;)))

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarze :))
Thank you for your comment! :)